Lær at flyve, 28. juni 2009 !

Så blev det endelig søndag eftermiddag og af sted til flyvepladsen i Roskilde. Jeg har været med som passager to gange tidligere, men denne gang var det til ”Lær at flyve” arrangement. Vi startede med at fylde olie på motoren, for øvrigt en 4 takt-Boxer motor. Jeg havde med vilje ikke taget kamera med, jeg regnede ikke med af få tid til at tage billeder denne gang! Og det holdt stik, der var for mit vedkommende ikke overskud til at fotografere.

Først en introduktion til maskinen og hvordan man styrer, og så aftale procedure, hvem gør hvad og hvornår. Hvis jeg siger: ”slip slip” slipper du alt, pedaler og ’rat’, og så overtager jeg maskinen, og ellers gør du bare som jeg siger! – det lyder jo nemt, lad os så komme af sted.

Først taxi’er jeg ud på banen og venter på at få ’Go’. Fra tomgang til fuld gas, stille og roligt, dvs. 5 sekunder. Og ud af startbanen går det, ”Nu er der fart nok på, så trækker du i rattet” Flaps’en styrede Kim, så det skulle jeg ikke tænke på.

Vi stiger stødt til ca. 1300 fod, og flader ud. Kursen er mod Faxe Kalkbrud, det er et godt holdepunkt, da det kan ses tydeligt fra Roskilde, med den højde vi har.

Jeg skal nu prøve at manøvrere maskinen, først 90 grader til venstre og rette op, og tilbage igen. Så 90 grader til højre og rette op, og tilbage igen. Nu har jeg en fornemmelse af, hvad det vil sige at styre en flyvemaskine i luften!

Næste øvelse er 360 grader drejning mod venstre. Jeg drejer og drejer og bliver i tvivl om hvor langt jeg er nået, ”du er kun halvvejs, bare bliv ved” siger Kim. Det gik jo fint, nu 360 grader drejning til højre, - Nu styrer jeg bare! ”Vil du prøve at være vægtløs?” spørger Kim, det er der kun et svar på, JA!

Først lidt ned for at få god fart på, så opad (det kan mærkes i kroppen), og så nedad igen, nu er det som om vi svæver vægtløst i maskinen! Godt nok kun et par sekunder, men alligevel! ”Var det sjovt? Vil du prøve igen?” spørge Kim. Ja, siger jeg i mikrofonen til intercomm anlægget. Så tager vi en tur mere i det vægtløse…

Vi skal også tænke på at komme tilbage til Roskilde igen, jeg flyver ud mod Køge, og følger kystlinjen ca. 900 m inde i landet mod Greve. Ved Greve flyver jeg mod Roskilde, og lægger an til landing. Ca. 5 meter over landingsbanen siger Kim: ”Slip slip”, og han overtager styringen, så vi kommer sikkert ned, herefter overtager jeg igen og taxier ind på vores plads.

Det var først nu jeg kunne forholde mig til, hvad det var jeg lige havde oplevet! Det er næsten ubeskriveligt, jeg vil bare sige: ”Prøv det!” det er fantastisk. Jeg var ”helt oppe og flyve” resten af aftenen. Tak for en kæmpe oplevelse !

Niels Lindbo Larsen